Ιανουάριος 2025 – Απόφαση για συνεπιμέλεια, με το σύστημα της εναλλασσόμενης κατοικίας

Ιανουάριος 2025 – Απόφαση για συνεπιμέλεια, με το σύστημα της εναλλασσόμενης κατοικίας

Εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 162/2025 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών περί συνεπιμέλειας, με το σύστημα της εναλλασσόμενης κατοικίας – Απόρριψη αιτήματος αντιδίκου για την ανάθεση της αποκλειστικής επιμέλειας του τέκνου στην ίδια.

Με την υπ’ αριθμ. 162/2025 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Ειδική Διαδικασία Οικογενειακών Διαφορών), έγινε δεκτή η αγωγή του εντολέως μας και ανατέθηκε η επιμέλεια της ανήλικης κόρης τους, ηλικίας 5 ετών, σε αμφότερους τους γονείς, με το σύστημα της εναλλασσόμενης κατοικίας του τέκνου στην κατοικία των γονέων του, με τους οποίους θα διαμένει εκ περιτροπής, δηλαδή με εναλλαγή του τόπου διαμονής του παιδιού κατά την χρονική κατανομή.

Ειδικότερα,ως τόπος διαμονής του παιδιού ορίστηκε εναλλασσόμενα ο τόπος κατοικίας καθενός από τους γονείς του, με τον οποίο θα διαμένει ως εξής: «α) Το τέκνο θα διαμένει στην οικία του πατέρα του, i) κάθε Τρίτη, από τη λήξη του σχολικού ωραρίου το μεσημέρι της Τρίτης και σε περίπτωση που δεν λειτουργούν τα σχολεία από ώρα 13.00 της Τρίτης, έως την έναρξη του σχολικού ωραρίου το πρωί της Τετάρτης και σε περίπτωση που δεν λειτουργούν τα σχολεία έως ώρα 08.00 της Τετάρτης, ii) κάθε Πέμπτη, από τη λήξη του σχολικού ωραρίου και σε περίπτωση που δεν λειτουργούν τα σχολεία από ώρα 13.00, έως ώρα 21.00 της ίδιας ημέρας, iii) κάθε πρώτο και τρίτο σαββατοκύριακο εκάστου ημερολογιακού μηνός, από τη λήξη του σχολικού ωραρίου το μεσημέρι της Παρασκευής και σε περίπτωση που δεν λειτουργούν τα σχολεία από ώρα 13.00 της Παρασκευής έως την έναρξη του σχολικού ωραρίου το πρωί της Δευτέρας και σε περίπτωση που δεν λειτουργούν τα σχολεία έως ώρα 08.00 της Δευτέρας, iv) κάθε πέμπτο σαββατοκύριακο (αν προκύπτει) των μηνών Ιανουάριου, Μαρτίου, Μαΐου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου εκάστου έτους από τη λήξη του σχολικού ωραρίου το μεσημέρι της Παρασκευής και σε περίπτωση που δεν λειτουργούν τα σχολεία από ώρα 13.00 της Παρασκευής έως την έναρξη του σχολικού ωραρίου το πρωί της Δευτέρας και σε περίπτωση που δεν λειτουργούν τα σχολεία έως ώρα 08.00 της Δευτέρας. Τις υπόλοιπες ημέρες εκάστου ημερολογιακού μηνός, το τέκνο θα διαμένει στην κατοικία της μητέρας του».

Η απόφαση αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική, δεδομένου ότι με την υπ΄ αριθμ. 3246/2023 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων), είχε ανατεθεί προσωρινά η άσκηση της επιμέλειας της ανήλικης κόρης τους στην μητέρα.

Η μητέρα, με την αντίθετη αγωγή της, η οποία συνεκδικάστηκε με την αγωγή του εντολέως μας, αιτήθηκε την ανάθεση της αποκλειστικής επιμέλειας του τέκνου στην ίδια, χωρίς κανένα επικουρικό αίτημα. Για την υποστήριξη δε του αιτήματός της, στηρίχθηκε σε ισχυρισμούς της περί δήθεν βιαιότητας του πατέρα, ακαταλληλότητάς του να φροντίσει το παιδί, αδυναμίας συνεργασίας τους και υπεροχής του ρόλου της μητέρας.

Ωστόσο, το Δικαστήριο δεν έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς της μητέρας, τους οποίους αντικρούσαμε με ισχυρά αποδεικτικά έγγραφα και στοιχεία και με πραγματικά περιστατικά που κατέθεσαν οι μάρτυρές μας και οδηγήθηκε στην ορθή κρίση ότι «…Αποδείχθηκε όμως ότι και ο πατέρας περιβάλλει το τέκνο με στοργή και αγάπη και έχει την ψυχική διάθεση να ασχοληθεί συστηματικά με την ανατροφή του….. ότι έχει τακτική επικοινωνία με το τέκνο και έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους ισχυρός συναισθηματικός δεσμός…».

Ως προς τις σχέσεις των δυο γονέων, αποδείξαμε ότι δύναται να υπάρξει μια καλή συνεργασία για τα ζητήματα του παιδιού και ότι οι τυχόν εντάσεις προκαλούνται από την αντίδικο και επομένως το Δικαστήριο έκρινε ότι «…Οι σχέσεις των δύο γονέων αρχικά ήταν ιδιαίτερα τεταμένες, ωστόσο μετά την έκδοση της προαναφερθείσας απόφασης ασφαλιστικών μέτρων, έχουν εξομαλυνθεί, όπως προκύπτει από τα προσκομιζόμενα μηνύματα που έχουν ανταλλάξει οι διάδικοι, που προσκομίζονται από τον ενάγοντα-εναγόμενο. Ως εκ τούτου οι δύο γονείς μπορούν να συνεργαστούν και να ρυθμίζουν από κοινού τα θέματα της επιμέλειας του τέκνου τους. Δεδομένου ότι αμφότεροι οι διάδικοι τρέφουν δυνατά συναισθήματα αγάπης και αφοσίωσης προς το ανήλικο τέκνο τους, ανταποκρίνονται με στοργή και υπομονή στις ανάγκες του και παρέχουν τα εχέγγυα για τη σωστή ανατροφή και διαπαιδαγώγησή του, το Δικαστήριο κρίνει, σύμφωνα με τα κριτήρια των άρθρων 1511 και 1514 παρ. 3 τελ. εδ, όπως ισχύουν, ότι δεν υπάρχει λόγος να παρεκκλίνει από τη ρύθμιση του άρθρου 1513 ΑΚ, το οποίο καθιερώνει ως νόμιμο σύστημα την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας μετά τον χωρισμό των γονέων…».

Τα καίρια σημεία που αναδείξαμε στο Δικαστήριο, ήταν η εγγύτητα των κατοικιών των γονέων, το καλό επίπεδο συνεργασίας τους για τα θέματα που αφορούν στο παιδί, η προτεραιότητα που έδειξε ο πατέρας στο παιδί, θέτοντας περιορισμούς στην επαγγελματική σταδιοδρομία του, η καταλληλότητα και το ωράριο εργασίας του πατέρα που του επέτρεπε να φροντίζει το παιδί, καθώς και ο ιδιαίτερος ψυχικός δεσμός που είχε αναπτύξει με την κόρη του. Η εν λόγω απόφαση, εναρμονίζεται με το γράμμα του νόμου, όπου ορίζεται ότι στις περιπτώσεις διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου ή λύσης ή ακύρωσης του συμφώνου συμβίωσης ή διακοπής της συμβίωσης των συζύγων ή των μερών του συμφώνου συμβίωσης και εφόσον ζουν και οι δύο γονείς, εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνα.