Φεβρουάριος 2025 – Απόφαση για συνεπιμέλεια, με το σύστημα της εναλλασσόμενης κατοικίας και μείωση οφειλόμενης διατροφής τέκνου

Φεβρουάριος 2025 – Απόφαση για συνεπιμέλεια, με το σύστημα της εναλλασσόμενης κατοικίας και μείωση οφειλόμενης διατροφής τέκνου

Εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 687/2025 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών περί συνεπιμέλειας, με το σύστημα της εναλλασσόμενης κατοικίας – Απόρριψη αιτήματος αντιδίκου για την ανάθεση της αποκλειστικής επιμέλειας του τέκνου στην ίδια.

Με την υπ’ αριθμ. 687/2025 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων), έγινε δεκτή η Αίτηση ασφαλιστικών του εντολέως μας και ανατέθηκε η επιμέλεια του ανήλικου υιού τους, ηλικίας 7 ετών, σε αμφότερους τους γονείς, με το σύστημα της εναλλασσόμενης κατοικίας του τέκνου στην κατοικία των γονέων του, με τους οποίους θα διαμένει εκ περιτροπής, δηλαδή με εναλλαγή του τόπου διαμονής του παιδιού κατά την χρονική κατανομή που ειδικώς όρισε το άνω Δικαστήριο.

Ειδικότερα, το δικάσαν Δικαστήριο υπογραμμίζει την σημασία και την ευεργετική επίδραση του συστήματος εναλλασσόμενης κατοικίας στην ψυχολογία και την ομαλή ανάπτυξη του ανηλίκου τέκνου, καθώς και στις εκατέρωθεν σχέσεις των γονέων, διαλαμβάνοντας τα εξής: «Με την ύπαρξη της εναλλασσόμενης κατοικίας, ο ανήλικος πιθανολογείται ότι θα αποκτήσει σταθερό πρόγραμμα, αφού θα αλλάζει σταθερά διαμονή μόνο μία φορά την εβδομάδα και θα δοθεί η ευκαιρία στους διαδίκους να συμβάλουν αμφότεροι στην ουσιαστική ανατροφή του, αλλά και να επαναπροσδιορίσουν τις απόψεις τους ως προς το ζήτημα της μεταξύ τους συνεργασίας, με αμοιβαίο σεβασμό ο ένας στον άλλον. Με την προσδοκώμενη επίδειξη εκ μέρους των διαδίκων της αυξημένης υπευθυνότητας και ευαισθητοποίησης αλλά και συνεργασίας, πιστεύεται ότι θα αποκατασταθεί το απαραίτητο για τον ανήλικο κλίμα γαλήνης, ηρεμίας, σταθερότητας και ασφάλειας.».

Στην διαμόρφωση της ως άνω κρίσης του Δικαστηρίου συνέβαλλε καθοριστικά και η στάση του αιτούντος – πατέρα (εντολέως μας), ο οποίος, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην απόφαση «πιθανολογήθηκε ότι και ο αιτών έχει επιδείξει ειλικρινή διάθεση προκειμένου να διατηρήσει και να αναπτύξει το συναισθηματικό του δεσμό μαζί του (ενν. με τον ανήλικο), επιδεικνύοντας σταθερά γνήσιο ενδιαφέρον για την ομαλή ανάπτυξή του.».

Επισημαίνεται ότι, η καθ’ ης – μητέρα, με την αντίθετη αίτησή της, η οποία συνεκδικάστηκε με την αίτηση του εντολέως μας, αιτήθηκε την ανάθεση της αποκλειστικής επιμέλειας του τέκνου στην ίδια, χωρίς κανένα επικουρικό αίτημα. Για την υποστήριξη δε του αιτήματός της, στηρίχθηκε σε ισχυρισμούς της περί δήθεν βιαιότητας του πατέρα, ακαταλληλότητάς του να φροντίσει το παιδί, υποτιθέμενων συναισθημάτων φόβου του παιδιού προς τον πατέρα, αδυναμίας συνεργασίας τους και υπεροχής του ρόλου της μητέρας.

Πλην όμως, το Δικαστήριο με την παρούσα κρίση του, δεν συνομολογεί τους ανωτέρω ισχυρισμούς της αιτούσας – μητέρας, τους οποίους αντικρούσαμε σθεναρά με τα προσκομιζόμενα παρ’ ημών αποδεικτικά μέσα, οδηγώντας στην απόρριψή τους και στην αποτροπή της προσπάθειας της αντιδίκου να παραπλανήσει το Δικαστήριο.

Περαιτέρω, σημαντική «κατάκτηση» της εν λόγω αποφάσεως συνιστά και η μείωση της ορισθείσας (με την προηγουμένως εκδοθείσα Προσωρινή Διαταγή) διατροφής που οφείλει να καταβάλει μηνιαίως ο εντολέας μας – πατέρας ως συμμετοχή του στην διατροφή του ανηλίκου τέκνου, από το ποσό των 350,00 σε αυτό των 200,00 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η αντίδικος – μητέρα, αξίωνε από τον πατέρα ποσό διατροφής ύψους 700,00 ευρώ μηνιαίως. Καταλήγοντας, η επίτευξη των στόχων του εντολέως μας έγινε εφικτή μέσω της ανάδειξης (δια των ισχυρισμών που αναπτύξαμε και των αποδεικτικών μέσων που προσκομίσαμε για την απόδειξη των πρώτων) α) της εγγύτητας της κατοικίας του πατέρα προς την τέως οικογενειακή στέγη, β) της ευελιξίας του εργασιακού ωραρίου του, γ) της προτεραιοποίησης του χρόνου του με το παιδί του έναντι της επαγγελματικής του ανέλιξης, δ) της απαρέγκλιτης τήρησης από τον ίδιο των διατάξεων της προϊσχύουσας Προσωρινής Διαταγής, ε) της αφοσίωσης και της ανιδιοτελούς αγάπης του προς τον ανήλικο και στ) του εν γένει ισχυρού συναισθηματικού δεσμού που ο τελευταίος έχει αναπτύξει με τον πατέρα του.

Για λοιπές σχετικές υποθέσεις που έχει χειριστεί με επιτυχία το γραφείο μας και άπτονται επίκαιρων ζητημάτων του οικογενειακού δικαίου, δείτε εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.